Matracválasztás: megtalálni az igazit

Külső forrás -
Tettünk már áttekintő utazás a konyhák világában, néztünk már szét az ülőgarnitúrák piacán. Mostani kirándulásunk alkalmával a hálószobák, és azon belül is leginkább a matracok világában teszünk egy körutazást. Megvizsgáljuk az egyes internetes oldalak, matrac-webáruházak kínálatát, illetve meglátogatunk egy-két matrac üzletet, hogy fizikai valójában is kipróbálhassuk a termékeket.

Azt gondolhatnánk, hogy matracot nem az interneten szerzünk be, ehhez kell a személyes megtapasztalás; kipróbálni, megtapogatni, ráfeküdni az egyes típusokra. Ehhez képest meglepően nagy választékkal találkoztunk mind a matracos webáruházak számának tekintetében, mind pedig jónéhány matracos webshop kínálatát tekintve. Figyelmünket nem is annyira az egyes gyártók, vagy matrac márkákat képviselő weboldalakra fókuszáltunk, sokkal inkább próbáltuk feltérképezni az úgynevezett mix webáruházakat, ahol is több márka és gyártó választékát találjuk meg egy helyen.

A webáruházak hatalmas kínálatában hamar megtapasztaltuk, hogy eléggé nehézkes eligazodni. Jellemzően alapanyagra van felosztva szinte minden webshopban a matracválaszték, de a legtöbb webáruházban az egyes márkák, vagy akár a leendő matracunk mérete szerint is kereshetünk. Általában részletes terméklírásokkal találkozunk, de még így is gondot okoz például a matracok keménységének meghatározása, megértése. Annál inkább lett ez a legsarkalatosabb probléma, hogy a különböző oldalakon más-más meghatározást találunk az azonos matracok esetében, így könnyű hamar összezavarodni. 

A internetes matracvásárlást valamelyest könnyebbé, vásárlói oldalról biztonságosabbá tenné a 15 napos elállási jog, azonban a legtöbb esetben azt tapasztaltuk, hogy lévén a matrac higiéniai termék, kibontás és használatbavétel után ez a lehetőség elveszik. További segítségként több oldalon is találkoztunk olyan termékkel, termékcsaládokkal, amelyeknél a gyártó vagy a forgalmazó önként vállal pénzvisszafizetési garanciát. Az ilyen jellegű termékek egy része ugyan kicsit talán túl van árazva, de kis szerencsével és kitartó kereséssel az ilyen pénzvisszafizetési garanciával kiegészített termékek között is lehet elérhető árfekvésben ágymatracot találni.

Matracos felfedező körutunk másik ágán célzottan meglátogattunk két-három matracforgalmazó vállalkozást. A kiszemelt boltok esetében szerencsénk volt, ugyanis vannak a városnak olyan részei, ahol koncentráltabban lehet különböző matracboltokat találni, így egy viszonylag kis sugarú körben pár perc séta árán tudtunk egyik boltból eljutni a másikba.

Az internetes vásárlási próbálkozásunkkal ellentétben ez így egy egészen más világ. Közelről látni a matracokat, megtapogatni őket, megnyomkodni a keménységüket, ráfeküdni egy-egy matracra egészen más érzés, mint amikor az előzőekben leírt módon szinte sötétben tapogatóztunk a matracos webáruházak tengerében.

Amennyiben az ember egy -vagy a mi esetünkben több- nagyobb matrac áruházat keres fel, még a személyes jelenlét ellenére is olyan érzése támad, hogy soha nem fogja megtalálni a legmegfelelőbb matracot, hiszen olyan döbbenetes árukínálattal is találkoztunk, ahol egy üzleten belül több, mint 60 féle matrac volt kiállítva. Ebben az esetben szakértő, hozzáértő tanácsadás nélkül szinte pontosan ugyanúgy veszne el az ember a matracok között, mint az interneten. Általában hozzászoktunk már az „az van ami ki van rakva” eladói hozzáálláshoz,  matracos üzletek között azonban ezt egyáltalán nem tapasztaltuk. Sőt! Olyan kellemes értékesítőkkel, olyan professzionális és hozzáértő tanácsadókkal találkoztunk, hogy kicsit el is gondolkoztunk azon, miért nem mehet ez a kereskedelem többi területén is így.

Megtudtuk többek között, hogy mindenkinek mást jelent a jó matrac, hiszen mások az igények, számít a testsúly, a keménységi elképzelés egy matraccal kapcsolatban. Elmagyarázták, hogyan érdemes feküdni egy matracban a próbák során, mire kell figyelni, mit kell érezni és még azt is megtudtuk, hogy miket nem szabad érezni a tesztek során ahhoz, hogy a kiválasztott matracunk majd hosszú évekig jó szolgálatot tegyen nekünk. Találkoztunk szenzoros nyomásmérő rendszerrel is. Egészen őszintén el is csodálkoztunk azon, hogy egy monitoron valós időben láthattunk a testünk által keltett nyomáspontot, aminek segítségével célirányosabban lehet majd megközelíteni a szóba jöhető matrac típusokat.

Utunk során számtalan érdekességgel találkoztunk, megtudtuk azt is, hogy a legkeresettebb matracméretek a 160x200cm, a 180×200 cm, kisebb franciaágyakba a 140×200 méretű matracokat veszik inkább, míg a klasszikus egyszemélyes matrac méret továbbra is a 90x200cm. Mindenesetre az Xsensor diagnosztikai eszközön túl talán egy magyar szabadalom volt a legjobban bemutatott, a legigényesebben elmagyarázott termék. A Levital matraccsaládról már az internetes kutakodásaink során is olvastunk, hiszen ez az egyetlen olyan magyar szabadalom, amely az Egyesült Államokban és az Európai Unió területén is szabadalmi védettséget élvez.

Egy megfelelő matrac megtalálásához lehet, hogy az általunk bejárt út hossza és mélysége egy kicsit túlzás lenne, mindazonáltal a megfelelő információk begyűjtése, a matracok személyes tesztelése elengedhetetlennek bizonyul a helyes ágybetét megtalálásához.

(X)

Ez is érdekelhet

képcím

Így tarthatod életben kétszer annyi ideig a vágott virágot

képcím

Szoboszlai visszatért Liverpoolba, nagy barátja is újra edzésben

képcím

Magyar Péter most Deutsch Tamást hozta kínos helyzetbe